Onofficiële Sniper-X Bokbiertest

Onofficiële Sniper-X Bokbiertest


De 1e maandag van oktober is geweest, dus het Bokbierseizoen is van start! Er is inmiddels een steeds groter aanbod bokbieren beschikbaar. Maar welke zijn nu lekker en welke kun je beter laten staan? Tijd voor de onofficiële Sniper-X bokbiertest!

Ik heb een aantal gangbare en wat minder gangbare bieren geselecteerd. Allen zijn bij een grote Albert Heijn te koop behalve Chouffe Bok. Hieronder de uitslag, in chronologische drinkvolgorde!

Bavaria_Bok_Bier_sixpack

Bavaria Bokbier

Ik ben met dit biertje begonnen omdat mijn verwachtingen niet heel hoog waren (ik dacht de smaken op te bouwen van slapper bier naar meer complexere smaak). Ik ben geen Bavariafan, maar het toffe retrodesign maakte me wel nieuwsgierig. Dit is de vervanger van Hooghe Bock, en het ontwerp is gebaseerd op het eerste bokbier van Bavaria 78 jaar geleden. Tof gedaan!

De kleur is mooi rood/bruin met een lichtbruine aardige schuimkraag. Hij ruikt niet heel sterk, beetje karamel haal ik er uit. De smaak is verrassend goed! Iets karamel, kruidig en licht bitter. De smaak blijft ook even hangen. Ik ben positief verrast. Hij mocht wel iets sterker qua smaak en wat meer koolzuur bevatten.

Uitslag: 3,5 bokkie

130423_MK_Grolsch_portfilio(8)

 

Grolsch Herfstbok

Waar vroeger Grolsch zijn beeldmerk ook in herfsttonen op het flesje stond, is het nu weer in het traditionele groen. Hierdoor lijkt het logo wat los te staan op het etiket, lijkt er wat opgeplakt. Minpuntje voor het design.

Deze herfstbok is donkerder qua kleur dan de Bavariaanse Bok, met een minder stevige kraag. Hij ruikt een beetje hoppig zoals we Grolsch kennen met een lichte geur van bruine suiker. De smaak is heel zoet en te veel prik. Lijkt een beetje cola gemixt met de pittige Grolschsmaak. Het is niet echt een geheel hierdoor. Weinig complexe smaak. Tegenvaller.

Uitslag: 2 bokkies

 

22524-Brand Dubbel Bock wit

Brand Dubbelbock

Brand heeft dit jaar een nieuw design voor haar logo en packaging. De nieuwe flesjes zijn erg gaaf met het logo in relief. Het onderscheid tussen de diverse producten zit in het neklabel en de kleuren. Brand Dubbelbock zit ook in de nieuwe fles. Het ziet er gaaf uit. Het mist de traditionele verwijzingen naar herfst en/of de bok, maar is hierdoor wel onderscheidend.

Het bier dankt zijn naam Dubbelbock aan de dubbel lange rijping. Met een alcoholpercentage van 7,5% is dit de sterkste uit het rijtje.

De kleur is bruinrood met een cremekleurige kraag die snel wegvalt. Hij ruikt wat hoppig, maar niet heel sterk. De smaak lijkt ook wat op die van Grolsch. Karamel met een bittere afdronk. Doordat hij minder koolzuur heeft en minder zoet is hij wel lekkerder. Ook komt de geroosterde moutsmaak aardig tot zijn recht. De alcoholsmaak is iets te sterk. Niet heel super, door de vormgeving scoort hij iets hoger dan Grolsch Dubbelbock.

Uitslag: 2,5 bokkie

bokbier-new

Jopen 4-granen Bok

Ik was verrast deze bij de Albert Heijn te vinden. Na een ongepland bezoek bij deze brouwer in de fantastische Jopenkerk ben ik wel een fan van Jopenbier. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog. Dit bokbier onderscheid zich van de anderen door het gebruik van 4 granen: tarwe, gerst, haver en rogge.

Het bier heeft een donkere kleur vergelijkbaar met Grolsch Herfstbok. De schuimkraag is wit en niet heel groot. Ook in dit biertje zijn de geuren niet heel expliciet. Iets koffie en wederom wat karamel. De smaak is licht bitter maar mooi in balans met de zoete Karamelsmaak. Hij smaakt iets rokerig met een lichte rozijnen-nasmaak. Niet te sterk gelukkig. De smaak is het meest complex van alle bieren, ik haal er zelfs wat nootmuskaat uit. Dit is de lekkerste, een blijvertje!

Uitslag: 4 bokkies

fles-chouffe-bok

 

Chouffe Bok 6666

La Chouffe staat bekend om zijn kruidige biertjes, daarom heb ik deze als laatste genomen. De 6666 in de naam is geen verwijzing naar het duivelse nummer 666, maar staat voor de postcode waar de brouwerij staat. Geheel toepasselijk heeft het ook een alcoholpercentage van 6,66%. Leuke details.

Op het etiket staat behalve de kabouter in dezelfde tekenstijl de bok. Niet heel bijzonder design.

Het bier kleurt donkerrood met een mooie flinke schuimkraag. Hij ruikt wat fruitig, moutig. De smaak echter valt aardig tegen! Hij is helemaal niet kruidig, zelfs wat waterig te noemen. Hij is medium zoetig, met een lichte chocoladesmaak. Weinig koolzuur. Hij is acceptabel maar zeker niet het pittige biertje wat ik verwachtte.

Uitslag: 3 bokkies